گروه شیعه ­شناسی


سیره امامان اهل بیت علیه السلام جان را روشنی و نور می­ بخشد و احساسات را بر می­ انگیزاند. این سیره با تمامی ابعاد و مولفه­ های خود، ویژگی­ های جدشان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و عناصر شخصیتی او را بازگو می­ سازد و جزئی جداناشدنی از ویژگی­ ها و مولفه­ های شخصیتی و اصلاحی آن حضرت است.

امامان اهل بیت علیه السلام بی هیچ گمان و گزافه- از سترگ­ ترین سرمایه­ های معنوی پیامبرند که آن­ها را برای اصلاح امت خویش در عرصه­ های اصلاحات اجتماعی و پیشرفت­ های فکری، بر جای نهاد.

خداوند بر بندگان منت نهاد و پاداش نبوت را حب اهل بیت علیه السلام قرار داد و رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم امامان اهل بیت علیه السلام را با قرآن کریم قرین کرد تا بعد از او کژی امت را راست سازند و به درستی و راستی رهنمودشان کنند. از این روی امامان اهل بیت علیه السلام داعیان حق ­اند و پیشروان ایمان، هدایت و اصلاح اند.

در طول تاریخ از غدیر تا غیبت کبری و عصر حاضر همواره دوستداران و پیروان اهل بیت علیه السلام فراز و نشیب­ های بسیاری را طی کرده­ اند. گاه مورد هجوم، تعقیب و آزار و کشتار قرار گرفته ­اند و گاه توانسته­ اند دولت تشکیل دهند. در زمینه­ های فرهنگی و تمدنی نیز شیعیان در پرتوی آموزش­ های اهل بیت علیه السلام همواره جوشان و متحرک و زنده بوده­ اند نه ایستا و مرده. چه در غیر این صورت می ­بایست امروز به سبب هجوم دشمنان متعدد، اثری از فرهنگ و تمدن شیعی نمی­ بود در حالی که شیعیان هر جا که ضربه خورده­ اند تلاش کرده­ اند دوباره روی پای خود ایستاده و دوره جدیدی از تاریخ فرهنگ و تمدنی خود را آغاز نمایند.

از این رو بررسی تاریخ شیعه، امامان اهل بیت علیه السلام ، زندگی و سیره آن بزرگواران، شیعیان و نقش آنان در ساختن فرهنگ و تمدن اسلامی از اولویت­ هایی است که گروه شیعه­ شناسی مرکز پژوهشی، موسسه علمی- تحقیقی مکتب نرجس مورد توجه قرار داده است و در این راستا تولیدات علمی خود را در قالب کتاب و مقاله منتشر می­ سازد.








گروه زنان

بررسی نظام شخصیت زن در اسلام و جایگاه خانوادگی و اجتماعی زنان، همواره یکی از مسائل پرچالش و بحث بر انگیز بوده است؛ لذا دامنه این مباحث تمامی ابعاد زندگی فردی- اجتماعی و حقوق زنان را تحت تأثیر خود قرار داده است.

تبیین مبانی و دیدگاه اسلام در این خصوص به ویژه در مورد زنان و خانواده نه تنها یکی از بایسته­ های علمی و پژوهشی است بلکه از ضرورت­ های عملی و رفتاری زمان ماست. مطالعات زن و خانواده حوزه پژوهشی جدیدی است که جزء علوم میان رشته ­ای Interdisciplinary شمرده می­ شود.

در کشور ما با وجود تمام تحولات رو به رشد به دست آمده برای زنان پس از انقلاب اسلامی با آغاز دهه هفتاد و دوران سازندگی تا کنون گفتگوهای چالشی و گاه انتقادی زیادی پیرامون خانواده و حقوق زن در گرفته است. از طرف دیگر فشارهای خارج از کشور و حرکت­ های فمینیستی برای تضعیف دیدگاه دینی درباره حقوق فردی، خانوادگی و اجتماعی زنان باعث گردید محققان دینی با تلاش بیشتری به تبیین دیدگاه اسلامی در این زمینه بپردازند و به نظر می­رسد به این تلاش­ها نباید بسنده کرد و ضرورت است که به سمت یک انقلاب معرفتی دیگری بر پایه منابع وحیانی اسلام برویم تا با حفظ شخصیت و هویت زن و به رسمیت شناختن جسم و روح او، اصول، قواعد و نهادهای حقوقی و اجتماعی را متناسب با هویت زنانگی وی، استنباط کنیم و با زبان مناسب و کاربردی، این امور را تحلیل نماییم و به جامعه امروز عرضه کنیم.

از این رو تشکیل گروه مطالعات زن و خانواده در مرکز پژوهشی مکتب نرجس(س) یک حلقه کوچک از سلسله بزرگ دانش در این زمینه است که در دهه 80 به همت و تشویق استاد مرحومه فاضله خانم طاهایی شروع به فعالیت نمود تا سهم خود را در این راستا ادا کند. بدیهی است که با تغییر فضای عمومی و فرهنگی جامعه، حوزه مسئولیت­ها و سرفصل­ های پژوهشی در این مورد رو به تحول و تغییر است و بستر پژوهش و تحقیق را در عرصه­ های گوناگون نمایان گر می­کند.

لذا این وظیفه مهم بر دوش محققان توانمند است که با اعلام آمادگی خود از طریق سایت مرکز پژوهشی ما را در این مسیر یاری دهند.